Paradis Media Printing
Tipărim rapid pentru tine!
 
Glosar termeni de tipar
(
digital si nu numai!)
 
Biguire - Operatiunea de deformare mecanica a hartiei in vederea plierii acesteia; aceasta operatiune se foloseste pentru obtinerea pliantelor, mapelor, copertilor de carte sau catalog.

Bleed - Denumit si margine de taiere, reprezinta o extensie a imaginii sau fundalului cu un minim de 3 mm, ideal 5 mm; permite o taiere in bune conditii, elimina riscul aparitiei unor margini ce nu tin de layout. De retinut faptul ca la crearea unui layout trebuie avut in vedere, pe langa bleed, si o marja interioara de 4-5 mm in care nu trebuie sa apara text sau imagine esentiala pentru layout. Daca avem un layout cu margini albe, NU este necesar bleed-ul!

Brosare cu termoclei - Operatiunea de lipire a cartilor, cataloagelor, revistelor, etc, cu nr. mare de pagini. Se realizeaza mai intai o rituire a interiorului, se aplica termoclei si se ataseaza coperta.

BT - Bun de tipar - Se solicita tipografiei inainte de lansarea in productie a intregii comenzi. Reprezinta un exemplar din tirajul total pe care clientul isi da acordul. De regula, acest exemplar este oferit gratuit de catre tipografie; daca vorbim de BT pentru un catalog color de 120 de pagini, este mai greu sa-l obtineti gratuit! Daca solicitati un BT pe tipar digital, acesta poate fi gata in 30 minute.

Capsare - Operatiunea de prindere a brosurilor, cataloagelor, revistelor, prin aplicarea de capse metalice. In functie de grosimea hartiei folosite, capsarea poate fi folosita ca forma de finisare la lucrari intre 8 si 84 pagini.
 
Calibrare - Operatiune de ajustare a functiilor unui echipament (imprimanta, monitor, scaner, etc) in urma careia echipamentul respectiv va reproduce gama de culori intocmai cu specificatiile producatorului.

CMYK - Reprezinta culorile de baza: Cyan / Magenta / Yellow / Black.

Composit Black / Rich Black / Negru imbunatatit - Pentru obtinerea unor fonte spectaculoase de negru in tipar digital, este necesara "imbunatatirea" negrului. Recomandam, pentru cele mai bune rezultate, urmatoarea varianta: Cyan: 15%, Magenta: 15%, Yellow: 15%, Black: 100%. ATENTIE: folositi aceasta combinatie doar pentru suprafete intinse de negru. NU folositi rich black pentru texte!

Culori Pantone - Culori speciale, folosite in tiparul offset. Intrebare: Putem tipari culori Pantone in tipar digital? Raspuns: Da, dar nu vor fi culori Pantone! Echipamentul digital va interpreta culoarea speciala si o va regandi (tipari) in CMYK. Exista culori Pantone care ies in proportie de 80-90% in digital, exista culori speciale care ies complet diferit. SOLICITATI BT!
 
DPI (Dots per inch) - Masura rezolutiei unui echipament de imprimare exprimata in numarul maxim de puncte ce pot fi asezate intr-un inch. Termenul mai este folosit si in aplicatiile software de editare a imaginilor pentru a seta rezolutia imaginilor bitmap si implicit dimensiunea la care acestea vor fi imprimate pe hartie.

DTP - Prescurtare de la Desktop Publishing. Reprezinta munca operatorului DTP de a realiza layout-ul solicitat de client, in baza informatiilor obtinute de la acesta: imagini, texte, idei, culori, etc.

Faltuire - Plierea printurilor in diverse moduri (pliere in C, in N, in Z, etc). Operatiune folosita la obtinerea pliantelor.

FTP (File Transfer Protocol) - Metoda de transfer a fișierelor folosind o conexiune internet si/sau un program specializat. FTP-ul permite transmiterea (prin copiere sau incarcare) fișierelor catre furnizorul de tipar.
 
Impozitionare - Aranjarea paginilor unui document in ordinea corecta pentru a putea finisa documentul dupa imprimare sub forma de carte sau brosura.
 
Laminare - Denumita si incapsularea, reprezinta introducerea printului intr-o folie de plastic in vederea protejarii acestuia. Laminarea se realizeaza prin presarea la cald intr-un laminator. Dimensiunile standard de laminare sunt A5, A4 si A3, dar pot fi realizate si laminari la dimensiuni personalizate.

Layout - Fisierul in format electronic reprezentand imaginea dorita a produsului final, fisier obtinut in urma operatiunii de machetare si asamblare a informațiilor primite de la client: text, imagini, fotografii, ce urmează a fi tiparite.
 
Personalizare cu date variabile - Proces specific tiparului digital care consta in introducerea unor informatii variabile in documentele standard pentru a crea exemplare diferite ale aceluiasi document. Informatiile variabile pot fi de tip text sau imagini.

Plotter - Echipament digital utilizat pentru tiparirea afiselor, posterelor, roll-up-urilor, bannere-lor, etc, de dimensiuni mari.

Prepress - Aceasta operatiune insumeaza toate operatiile efectuate pentru obtinerea fisierului gata de print.
 
RGB  - Culorile folosite de monitoare (Red, Green, Blue). Intrebare: Putem tipari culori RGB in tipar digital? Raspuns: Da, uneori culorile ies mai bine daca sunt trimise la print RGB decat daca sunt, anterior trimiterii, convertite la CMYK. Poblema intalnita la multi clienti: Culoarea printata nu seamana cu ce vad eu pe monitor!!!!! Este adevarat, explicatia simpla este ca monitorul este RGB iar echipamentul digital tipareste CMYK. O explicatie mai tehnica este ca pana acum am intalnit putine monitoare calibrate periodic, cu atat mai putin monitoare calibrate perfect. In masura in care nu stapaniti arta lucrului din procente la culori, pentru evitarea problemelor este bine sa solicitati BT.
 
RIP - Raster Image Processor - reprezintă o aplicaţie software sau hardware, ce converteşte imaginea trimisa într-o succesiune de pixeli ale culorilor albastru, magenta, galben şi neagru(CMYK). Procesul de transformare poartă numele de rasterizare.

Rituire - Operatiunea de crestare a interiorului unei carti, pentru o mai buna priza cu coperta prin intermediul termocleiului.
 
SRA3 – formatul standard al colii folosite in tipar digital - 320 x 450 mm, tiparibil 310 x 440 mm. Permite tiparirea a 2 A4 culoare plina sau a unui A3 culoare plina.

Tipar digital - Reprezinta in aceasta perioada cea mai avantajoasa forma de tipar.
 - Este flexibil - poti tipari un singur exemplar sau 1000 exemplare
 - Este rapid - un BT poate fi obtinut in maxim 30 de minute de la trimiterea fisierului. Aproape orice lucrare poate fi realizata in maxim 24 ore de la comanda sau BT.
Au trecut zilele in care companiile tipareau cantitati uriase de materiale, mare parte dintre ele nefiind macar folosite integral. Toti ne amintim de vremurile in care prin birouri erau aruncate intr-un colt pachete intregi de mape, volante, cataloage de prezentare, pliante, etc. Acum, companiile sunt mult mai atente cu aceste materiale...tiparirea strictului necesar este esentiala pentru o echilibrare a cheltuielilor pe materiale de promovare/prezentare cu rezultatele obtinute.
Astfel, tiparul digital reprezinta solutia momentului! Tipareste doar ce iti trebuie saptamana aceasta...daca ai nevoie si saptamana viitoare, in maxim 24 ore ai materialele gata tiparite.
 
 
 

Tipar digital carti de vizita