Paradis Media Printing
Tipărim rapid pentru tine!
 

Intrebari si raspunsuri!
Informatie utila pentru clientii tiparului digital!

Care este formatul printabil maxim pe echipamentul vostru de tipar digital?
Formatul maxim pe care il putem tipari in tipar digital este SRA3 – 320 x 450 mm, cu observatia ca maximul acoperit de culoare este de 312 x 442 mm.
 
Care sunt tipurile de fisiere pentru print pe care le preferati?
De principiu, in tipar digital se poate tipari din multe tipuri de fisiere; vom incerca o enumerare a fisierelor pe care le-am dori de la clienti, pentru o calitate decenta a printului:

cdrFisiere lucrate in Corel Draw, care pot contine imagini si grafica vectoriala. ATENTIE: la fisierele cdr trebuie verificat ca fonturile sa fie salvate la curbe sau trimiteti furnizorului fonturile folosite. Fonturile pot fi trimise tip arhiva: ZIP – pentru PC, SIT – pentru MAC

tif - Fisiere Tag Image File Format, aceste fisiere sunt foarte bune acolo unde avem imagini mari si dorim o rezolutie buna la print. Minimul de rezolutie al imaginilor trebuie sa fie de 300 dpi, iar maximul 400 dpi.

jpg - Fisiere de tip imagine, nu sunt preferatele noastre, dar daca exportul a fost realizat in conditii bune, poate reprezenta un fisier decent pentru print.

ai - care pot contine imagini si grafica vectoriala. ATENTIE: la fisierele ai trebuie verificat ca fonturile sa fie salvate la curbe (outline) sau trimiteti furnizorului fonturile folosite. Fonturile pot fi trimise tip arhiva: ZIP – pentru PC, SIT – pentru MAC
.

eps
- Fisiere Encapsulated Post Script, aceste fisiere sunt foarte bune acolo unde avem imagini mari sau logo-uri si dorim o rezolutie buna la print. Minimul de rezolutie al imaginilor trebuie sa fie de 300 dpi, iar maximul 400 dpi.

pdf - Portable Document Format de la Adobe Acrobat; aceste fisiere reprezinta idealul de fisier pentru orice tipografie, dar doar daca este printat cu toate elementele necesare: bleed, semne de taiere, imagini CMYK, impozitie corecta.
 
Daca am fisierele lucrate in word, excel, powerpoint, le puteti tipari in tipar digital?
Pot fi tiparite si aceste fisiere in tipar digital, insa nu te astepta la minuni! Nu pot fi controlate elemente precum rezolutia imaginilor, distanta fata de marginea colii, pot exista deplasari ale informatiei (imagini, texte).
 
Cum verific fisierul inante de a-l trimite la tipar?
Trebuie sa verifici urmatoarele: bleed-ul, semnele de taiere, rezolutia imaginilor (300 dpi), formatul imaginilor (CMYK), aranjarea elementelor importante de text si grafica la 4-5 mm de marginea de taiere, textele convertite la curbe.
 
Puteti tipari pe cartoane speciale in tipar digital?
Da, se pot printa cartoane speciale, chiar cu texturi, cu grosimi de pana la 300 g. Intrucat cartoanele speciale nu sunt preferatele noastre, iti stam la dispozitie cu tiparirea cartoanelor aduse de tine. Urmare a faptului ca in ultimul timp cererea de print pe carton special, a scazut considerabil, nu putem face stocuri. De aceea preferam sa tiparim pe cartonul special adus de client.
 
Ce produse pot tipari in tipar digital?
Tiparul digital are foarte putine limite, astfel incat materialele care se pot tipari sunt nenumarate.
Mai jos cateva exemple: brosuri, reviste, carti de vizita, mape de prezentare, afise, postere (tipar indoor), personalizare cu date, variabile, flyere, volante, pliante, manuale, invitatii, plicuri, autocolante, etc.

Cum trebuie sa arate o cerere concreta catre tipografia digitala?

O intrebare excelenta!!! Pentru a evita schimburi interminabile de e-mail-uri sau telefoane pentru clarificarea unei cereri de pret, este bine sa stii cum si ce anume soliciti tipografiei. Pentru o intelegera mai buna, facem mai jos o demonstratie de cerere trimisa incorect (fara specificatii, vaga, incompleta) si o cerere trimisa corect.

Exemplu cerere trimisa incorect:

„Buna ziua, am nevoie de pret pentru 150 de cataloage, sunt 37 foi, 25 sunt color si restul la 2 culori, hartie normala, iar coperta mai groasa. Va rog pret si pentru 5000 si 20000 bucati. Multumesc!”

Exemplu cerere trimisa corect:

„Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati cu un pret la aceasta lucrare:
Catalog
Format: A4 inchis, A3 deschis
Nr. pagini: 76 pagini + coperti
Suport: 90 g interior, 250 g coperta
Culori: policromie integral
Finisare: capsare sau brosare (alegeti voi modul optim)
Tiraj: 150 bucati
Multumesc!”


Suntem in permanenta la dispozitia clientilor pentru a-i consilia in alegerea variantelor optime pentru materialele pe care le tiparesc, tocmai de aceea ne bucuram de fiecare data cand intalnim cereri adresate corect.

 

Tipar digital carti de vizita